Kako bezlični prostor iza kuće preurediti u vlastiti kutak raja

Izvor : www.elle.hr/elle-decoration/kako-bezlicni-prostor-iza-kuce-preurediti-u-vlastiti-kutak-raja/

Ideje za kreiranje vrtne oaze

Uređenje vrta je zapravo jako kreativan proces, a u pravu gnjavažu će se pretvoriti ako taj projekt preuređenja sami bezrazložno zakomplicirate. Za početak samo razmislite koliko ćete vremena imati na raspolaganju za bavljenje vrtom. Prema tome će vam biti najlakše odrediti u kojem smjeru ići.

Jednostavni travnjak

Minimalistički vrt idealan je za one koji nemaju vremena ili se ne žele brinuti za biljke. One mogu biti u tegli i odaberite one koje ne zahtijevaju puno njege. Glavni elementi u takvom vrtu neka budu travnjak – (koji će zapravo biti jedini koji će zahtijevati više pažnje), zanimljive biljke, pločnik ili putić od prirodnog kamena te obavezno namještaj s jednostavnim i ravnim linijama.

Rustikalni vrt

Kombinirajte moderan namještaj i ponešto cvijeća (koje će vam biti relativno lako održavati). Materijal koji mora dominirati kod namještaja je drvo. Čuvajte se zamki koje se kriju u onim tradicionalnim rustikalnim kamenim i gipsanim ukrasima (labudovi, patuljci i fontane). Ovaj stil zapravo odlikuje minimalizam s dozom divlje prirode i šarenog raznolikog cvijeća.

Uređeni zeleni kutak

Kamenjari su out, zeleni kutak je in. I on mora biti minimalistički uređen, a travnjak oko njega treba biti lijep. Sam sadržaj malog vrta mora biti vizualno usklađen i održavan. Ovo je odlična kombinacija za one koji imaju vremena i želje malo kopkati i reckati po vrtu, ali ne previše.

Mali botanički vrt

Oni koji se baš vesele uređenju vrta, žele posaditi i biljke i drveće (bez obzira kolika je površina vrta) – trebaju imati na umu da se držite neke linije (plana) kada određujete gdje ide koji element ili biljka. Jako je važno da vrt bude uredan i simetričan. Staze između elemenata neka budu ravne, grmovi su dobro ošišani, a stabla rastu neka rastu u ravnoj liniji. Cvijeće može pratiti liniju stabala ili se možete poigrati njime pa ga saditi tako da tvori različite geometrijske oblike.

Ma za koje se rješenje odlučili, očekujte više ili manje zalijevanja i rezanja. To su osnovne aktivnosti koje možete očekivati za svaki tip vrta. Ukoliko si želite maksimalno olakšati posao, koristite kvalitetan alat. U Kera Term trgovinama potražite vrhunski Cellfast vrtni program. Preporučujemo višeslojno crijevo za zalijevanje vrta koje je otporno na čvorove, ima unutarnji dio otporan na alge te raspon radne temperature od čak −20 do + 60 stupnjeva Celzijevih. Uz crijevo će vam biti potrebne i ove ergonomske prskalice s postupnom regulacijom protoka vode. Vrlo lako ćete odabrati prikladnu vrstu vodene struje koja je dostupna u obliku jakog mlaza ili pak nježne magle.

 

Join The Discussion

Compare listings

Compare