Objavljeni novi vodiči za obnovu građevina nakon potresa

  • prije 3 godine
  • 1

Objavljeni novi vodiči za obnovu građevina nakon potresa

U srijedu 17. ožujka 2021. godine mobilni uredi Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bit će prisutni na širem području Grada Siska te u prostoru Mjesnog odbora Markuševec, Trg svetog Šimuna 5. u Zagrebu.

„Ovi vodiči još su jedan način kojim našim građanima želimo maksimalno pomoći u predstojećem procesu obnove te im olakšati odluke koje će morati i sami donositi u vezi svojih nekretnina koje su oštećene u nekom od razornih potresa koji su nas pogodili u proteklih godinu dana“, ističe ministar Darko Horvat.

Dodaje i kako su od jučer otvorena vrata Informativnog centra „Obnova“ u Zagrebu, na adresi Ulica kneza Mislava 2, u kojem građani na jednom mjestu također mogu dobiti sve potrebne informacije te predati i sam zahtjev za obnovu. U tome će im svakog radnog dana od 9-17 sati te subotom od 8-13 sati na usluzi biti službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te djelatnici Fonda za obnovu, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kao i Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Što se tiče samih vodiča, u njima su jasno navedena sva prava koja građani mogu ostvariti u skladu s oznakom koju su za njihovu zgradu ili kuću odredili statičari, zatim su navedeni konkretni koraci u postupku od predaje zahtjeva do početka konkretnih radova, a dani su i odgovori na najčešća pitanja s kojima se građani susreću u pripremi za obnovu.

Donijeto prvih 15 odluka o obnovi

Prema Zakonu o obnovi i Programu mjera obnove, uklanjanje uništenih građevina ili obnova oštećenih, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka koje donosi Ministarstvo.

Ministar Horvat tako je jučer potpisao i prvih 15 odluka koje se sada upućuju prema Fondu za obnovu ili Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ovisno o vrsti odluke i području na koje se odnosi, a u skladu s nadležnostima ovih dvaju provedbenih tijela, zaduženih za organiziranje obnove na terenu.

„Nakon svih potrebnih pripremnih radnji i kreiranja zakonodavnog okvira, početkom izdavanja ovih rješenja, odnosno donošenjem odluka o obnovi, još smo jedan korak bliži prema konkretnim radovima, koje će operativno dogovarati Fond i Središnji državni ured. Na nama je da sada maksimalno ubrzamo proces donošenja tih odluka, te smo upravo tome podredili većinu aktivnosti, kako bi se taj proces odvijao što je brže moguće“, naglasio je ministar Horvat.

Join The Discussion

Compare listings

Compare